Analize

Analiza pieței imobiliare în ianuarie 2024 – date proprii

Prima lună a anului 2024 a generat o creștere a interesului din partea clienților pentru cumpărarea și închirierea de locuințe comparativ cu luna decembrie 2023, iar în unele cazuri există creșteri și comparativ cu ianuarie 2023, potrivit datelor agregate de pe platforma imobiliară Storia și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX.

Pentru o evaluare cât mai realistă a evoluției pieței imobiliare din România, toate datele din acest material au ca puncte de referință luna similară a anului anterior și luna precedentă a anului curent. De exemplu, luna ianuarie 2023 a fost echivalată cu valoarea 1, iar o valoare de 1,2 pentru luna ianuarie 2024 simbolizează, practic, o creștere cu 20% în ianuarie 2024 comparativ cu ianuarie 2023.

Vânzări de apartamente și case

Ianuarie 2024 a devenit a patra luna consecutivă în care numărul de contactări directe pentru cumpărarea de apartamente este în creștere comparativ cu luna similară a anului precedent, ceea ce nu reprezintă o surpriză în contextul în care și tranzacțiile efective raportate de ANCPI indică creșteri. Astfel, numărul de contactări directe a crescut cu 14%, în ciuda unui ușor declin cu 6% al numărului de afișări.

Pe de altă parte, o comparație cu luna precedentă, adică cu decembrie 2023, indică o creștere puternică a interesului cu 43% în cazul contactărilor directe și cu 60% în cazul afișărilor.

În cazul caselor disponibile la vânzare tendința este în mare parte similară. Pe de o parte, numărul de contactări directe a înregistrat o creștere cu 9% comparativ cu luna similară a anului trecut, în timp ce numărul de afișări este cu 14% mai mic. În schimb, dacă ne raportăm la luna decembrie 2023, creșterile sunt evidente la ambii indicatori, cu 39% în cazul contactărilor directe și cu 51% în cazul afișărilor.

Toate aceste date arată că în această perioadă persoanele interesate de cumpărarea unei locuințe sunt mai determinate să facă pasul spre negocieri, în contextul în care în general creșterile înregistrate la numărul de contactări directe depășește creșterile numărului de afișări.

Închirieri de apartamente și case

Pe segmentul de închirieri, creșterile sunt semnalate în special comparativ cu luna anterioară. Astfel, față de decembrie 2023, numărul de contactări directe a crescut cu 27%, iar numărul de afișări cu 53%. Totuși, dacă ne raportăm la datele din ianuarie 2023, interesul a fost unul în scădere cu 8% în cazul contactărilor directe și cu 14% în ceea ce privește afișările.

Pe segmentul caselor de închiriat există o serie de discrepanțe. Astfel, comparativ cu decembrie 2023, numărul de contactări directe a scăzut cu 16%, însă numărul de afișări a înregistrat o creștere cu 23%. Între timp, datele arată o creștere cu 48% a numărului de contactări și o scădere cu 6% a numărului de afișări comparativ cu luna ianuarie a anului trecut. Interesant este că numărul de contactări directe pentru închirierea de case a crescut în fiecare lună începând din februarie 2023.

Vânzări de terenuri

Între timp, pe piața terenurilor disponibile la vânzare se remarcă o creștere cu 47% a numărului de afișări și contactări directe comparativ cu luna decembrie 2023. Cel mai probabil, această creștere este generată și de caracterul puternic sezonier al lunii decembrie, cu un final de lună în care interesul de ambele părți ale unei tranzacții este scăzut.

În schimb, dacă ne raportăm la luna ianuarie a anului 2023, numărul de contactări directe și afișări a înregistrat o scădere modestă cu 3%.

Concluzii

Pentru piața imobiliară, anul 2024 a început cu o creștere a interesului din partea potențialilor clienți, atât pe segmentul de tranzacții, cât și pe segmentul de închirieri, ceea ce reprezintă o veste bună în special în contextul în care cota redusă de TVA pentru locuințe noi s-a majorat de la 5% la 9%.

Segmentul caselor a avut o evoluție mai oscilantă, însă acest lucru poate fi pus inclusiv pe seama numărului mai redus de proprietari și potențiali cumparători din mediul urban comparativ cu numărul de apartamente.

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Analiza pieței imobiliare din România în primele 6 luni ale lui 2023 | AGENT EXPERT

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în februarie 2024

Vezi analiza

Analiză Storia.ro – Cum au evoluat în luna iunie prețurile medii ale apartamentelor de vânzare din principalele orașe din țară

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în noiembrie 2023

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în februarie 2024 – date proprii

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în octombrie 2023 | Date proprii

Vezi analiza