Noutăți

Noutăți pe piața imobiliară din România în februarie 2024

Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește platforma AgentExpert.

#1 Programul Noua Casă 2024 a devenit operațional luni, 26 februarie, după ce plafonul de garantare în valoare de un miliard de lei a fost alocat celor 16 bănci înscrise. La fel ca și anul trecut, prin acest program pot fi accesate credite ipotecare de maxim 66.500 de euro pentru locuințele cu preț maxim de 70.000 de euro sau de maxim 119.000 de euro pentru locuințele care costă cel mult 140.000 de euro. Dobânda este variabilă și se calculează în funcție de indicele IRCC și o marjă fixă a băncii de circa 2%. (Euronews)

#2 Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a alocat peste 300 de milioane de lei pentru finanțarea lucrărilor de cadastru realizate de primării. Peste 2.000 de primării din întreaga țară și-au exprimat intenția de a începe sau de a continua lucrările de cadastru, iar cele mai mari sume au fost solicitate de primăriile din județele Suveava, Botoșani și Iași. ANCPI decontează între 109 și 473 lei + TVA pentru fiecare imobil care va benefica de cadastru. (ANCPI)

#3 Un proiect de lege depus la Senat prevede modificarea Legii nr.10/1995 cu privire la calitatea în construcții. Proiectul prevede ca lucrările de izolație termică și fonică să se realizeze doar cu materiale de construcții cu proprietăți ignifuge. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Senat și Camera Deputaților. (Avocatnet)

#4 Parlamentul European a adoptat în 29 februarie un nou regulament pentru proprietarii care își închiriază locuințele pe termen scurt în scop turistic pe platforme online precum Airbnb, Booking sau Expedia. Printre altele, platformele trebuie să asigure un proces mai simplu de înregistrare pentru proprietari și să verifice corectitudinea datelor cu privire la respectarea legislației naționale în domeniu, iar datele colectate vor fi partajate ulterior cu autoritățile naționale. Scopul regulamentului este scăderea numărului de locuințe închiriate ilegal, adică ale proprietarilor care nu dețin autorizațiile necesare pentru astfel de servicii. (Startup Cafe)

#5 Mai mulți parlamentari USR au depus un proiect de lege care prevede ca proprietarii de locuințe să aibă posibilitatea să încheie o asigurare facultativă pentru locuințe chiar dacă nu dețin o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale (PAD). În prezent, încheierea unei asigurări facultative, care include mai multe riscuri și sume mai mari asigurate, se poate face doar dacă locuința respectivă deține și o asigurare PAD, care oferă despăgubiri de cel mult 100.000 lei. (Senatul României)

#6 Lucrările de construcții au crescut în România cu 30,7% în decembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022, potrivit unui raport publicat de Institutul Național de Statistică (INS). La acest capitol, România a fost țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare creștere, fiind urmată de Polonia (18,9%) și Belgia (10,7%). Media Uniunii Europene a fost de 2,4%, în timp ce în zona euro creșterea a fost de numai 1,9%. (Institutul Național de Statistică)

#7 În luna ianuarie 2024 au fost eliberate de autorități 1829 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut. De asemenea, suprafața totală utilă autorizată a fost de circa 421.000 de metri pătrați, în scădere cu aproape 25%. În București, principala piață imobiliară a României, au fost eliberate 152 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale cu o suprafață totală de aproape 22.000 de metri pătrați utili. (Institutul Național de Statistică)

#8 Reprezentanții dezvoltatorului imobiliar Hercesa afirmă că majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru locuințele cu un preț de până la 120.000 de euro a generat o scădere a vânzărilor în luna ianuarie și a determinat dezvoltatorul să-și regândească strategia în privința tipului de apartamente pe care le construiește. Explicația este dată de faptul că această cotă redusă de TVA mai poate fi aplicată în prezent doar pentru garsoniere și apartamente cu două camere, ceea ce produce o serie de schimbări în privința costurilor de construcție: locuințele mai mici determină o scădere a suprafeței utile construite, pentru că este nevoie de mai multe holuri de distribuție, iar amplasarea fațadei este mai dificilă. (Economica)

#9 Aproximativ 65% dintre români nu-și cunosc vecinii deloc sau îi cunosc într-o măsură mică, în timp ce doar 27% dintre români își cunosc bine vecinii. În plus, numai 8% dintre români susțin că își cunosc foarte bine vecinii, potrivit unui studiu realizat de asociația ÎntreVecini. 68% dintre cei care au participat la studiu au afirmat că soluționarea unor probleme comune ar contribui la cunoașterea mai bună a vecinilor. (Hotnews)

#10 Sporturile de iarnă oferă un „potențial considerabil de dezvoltare” pentru piața imobiliară din zonele montane ale României, potrivit unei analize realizată de furnizorul de servicii imobiliare Crosspoint Real Estate. Analiza scoate în evidență că în țările din Alpi prețul mediu pentru un apartament high-end este cuprins între 8.000 de euro pe metru pătrat în Austria și 28.000 de euro pe metru pătrat în Franța, în timp ce în România prețurile sunt de 3.500 – 4.000 de euro pe metru pătrat. (Economedia)

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Noutăți pe piața imobiliară din România în ianuarie 2024

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în iunie 2023 | Date din Storia.ro & OLX Imobiliare

Vezi analiza

Noutățile de pe piața imobiliară din România în octombrie 2023

Vezi analiza

Recapitulare: cele mai importante noutăți imobiliare din MAI 2023

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în octombrie 2023 | Date publice

Vezi analiza

Recapitulare: cele mai importante noutăți imobiliare din iulie 2023

Vezi analiza