Noutăți

Noutăți pe piața imobiliară din România în noiembrie 2023

Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește blogul Storia.

 

#1 Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a clarificat situațiile în care o bancă poate executa o locuință achiziționată prin credit ipotecar, iar decizia oferă un nivel de protecție suplimentar pentru clienții băncilor. CJUE afirmă că, în cazul acumulării unor restanțe la plata creditului, clientul băncii poate solicita instanțelor naționale de judecată să evalueze proporționalitatea executării ipotecii, pentru a exista un echilibru între drepturile consumatorului și interesele creditorului. Astfel, decizia băncii de a solicita rambursarea accelerată a unui credit prin executarea ipotecii nu ar trebui să fie posibilă pentru orice mică încălcare a obligațiilor de plată, ci doar în cazuri grave, proporționale cu suma și termenul creditului. (Avocatnet)

 

#2 Pentru 37,3% dintre locuințele din România energia a devenit prea scumpă în anul 2022, întrucât a depășit pragul de 10% din coșul zilnic de consum, în creștere puternică de la valoarea minimă de 27,4% înregistrată în 2019, potrivit datelor publicate de Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE). De asemenea, 19,8% dintre locuințe au fost afectate de sărăcie energetică extremă, întrucât nu și-au permis să consume atât cât ar fi avut nevoie pentru a se încălzi. Și aici ponderea este în creștere puternică de la valoarea minimă de 11,7% raportată pentru anul 2018. (ORSE)

 

#3 Un total de 94,8% dintre români trăiesc în locuințe proprietate personală și doar 5,2% dintre români locuiesc în chirie, potrivit raportului Housing in Europe publicat de Eurostat. De altfel, România ocupă prima poziție în Uniunea Europeană la acest capitol și este urmată de Slovacia (93%), Croația (91%) și Ungaria (90%). La polul opus, Germania este singurul stat european în care numărul chiriașilor este mai mare decât numărul celor care trăiesc în locuințe proprietate personală (53% vs. 47%), în timp ce media Uniunii Europene este de 69% de proprietari și 31% de chiriași. (Eurostat)

 

#4 Prosumatorii care dețin panouri fotovoltaice cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot opta pentru un mecanism de compensare cantitativă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, prin care furnizorul de energie electrică facturează doar diferența dintre energia consumată și cea produsă de prosumator, potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat de Camera Deputaților. Anterior, limita era de 200 kW. Aceeași lege prevede că responsabilitatea în materie de echilibrare revine furnizorilor în cazul prosumatorilor cu o putere instalată mai mică de 900 kW, în condițiile în care anterior limita era de 400 kW. (Hotnews)

 

#5 Aedificium Banca pentru Locuințe (ABL), numele sub care este cunoscută Raiffeisen Banca pentru Locuințe începând din anul 2019, a anunțat că a decis începerea procesului de renunțare la autorizația de funcționare, operațiune ce presupune dizolvarea și lichidarea voluntară a ABL după achitarea integrală a obligațiilor față de clienți. La sfârșitul lunii septembrie 2023, Aedificium Banca pentru Locuințe avea 500 de clienți cu depozite active în valoare totală de 6,5 milioane de lei. (Aedificium Banca pentru Locuințe)

 

#6 Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI), care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, susține că proiectul de lege pentru Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC) poate genera abuzuri motivate de nevoia de spațiu verde, ca urmare a faptului că un spațiu privat poate fi declarat spațiu verde. Asociația consideră că o astfel de încadrare ar trebui să poată fi posibilă doar prin expropriere și despăgubire. (Profit)

 

#7 Dezvoltatorul imobiliar Speedwell va începe anul viitor construcția primelor 50 de vile din cadrul proiectului Glenwood Estate din Corbeanca (județul Ilfov). În total, proiectul va avea 209 vile cu patru sau cinci camere, cu suprafețe utile între 141 și 220 de metri pătrați și grădini cu suprafețe între 322 și 557 metri pătrați. Vilele vor beneficia de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și sisteme pentru reutilizarea apei pluviale. (Economica

 

#8 Fabrica de suplimente alimentare Fabiol din cartierul Drumul Taberei din București va fi relocată în Otopeni, iar pe terenul cu o suprafață de 19.100 de metri pătrați va fi dezvoltat un complex rezidențial cu trei blocuri, dintre care unul cu 14 etaje. În total, se estimează că vor fi construite peste 700 de apartamente. (Profit)

 

#9 România a înregistrat în luna septembrie a treia cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții dintre statele membre ale Uniunii Europene comparativ cu septembrie 2022, potrivit unui raport publicat de Eurostat. Astfel, lucrările de construcții au crescut în România cu 10,9%, iar țara noastră a fost depășită doar de Slovenia (+32%) și Polonia (+14%). În medie, lucrările de construcții au crescut cu numai 0,1% în UE și au scăzut cu 0,3% în zona euro. (Agerpres)

 

#10 În luna octombrie au fost eliberate în total la nivel național 3.002 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 8,8% comparativ cu luna octombrie a anului trecut. Autorizațiile au fost acordate pentru un total de 687.189 de metri pătrați utili, în scădere cu 23,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut. (Institutul Național de Statistică)

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Analiza pieței imobiliare din România în octombrie 2023 | Date publice

Vezi analiza

Emisiunea ZF Real Estate by Storia.ro, pauza ta de prânz informativă, în fiecare marți

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în decembrie 2023 – date publice

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în aprilie 2024 – date publice

Vezi analiza

Proiect de lege final publicat – măsurile fiscale care s-ar aplica în piața imobiliară

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în iunie 2024 – date publice

Vezi analiza