Newsroom

Analiză Storia.ro – Cum au evoluat în luna iunie prețurile medii ale apartamentelor de vânzare din principalele orașe din țară

Prețurile pe metru pătrat au crescut cu 3%, în medie, pentru apartamentele de vânzare, față de aceeași perioadă a anului trecut.

În luna iunie a.c, prețul pe metru pătrat solicitat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 2% față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 3%, conform celor mai recente date de pe Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX. În luna iunie, românii au vizualizat cu 5% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente de vânzare decât în aceeași lună a anului anterior și au realizat cu 1% mai multe contactări. Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platformă. 

Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală 

În Capitală, prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna iunie a.c. a fost de 1.490 de euro/metru pătrat, cu o scădere de 2% față de luna iunie 2022 și de 3% față de luna anterioară. Prețul mediu de cerere pe metru pătrat pentru un apartament vechi a fost de 1.611 euro, care e aproape la același nivel cu cel din luna mai și cu cel din iunie 2022.

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară 

CLUJ-NAPOCA: În luna iunie a.c., prețul de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.488 euro/metru pătrat, similar cu cel din luna anterioară. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul a crescut cu 5%. Totuși, apartamentele vechi au avut un preț mai scăzut – prețul de cerere a fost de 2.398 de euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut.

IAȘI: Prețul de cerere pe metru pătrat al apartamentelor noi a crescut, în medie, cu 4% în luna iunie a.c. comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.412 euro. În același timp, pentru apartamentele vechi prețul de cerere a ajuns la 1.418 euro/metru pătrat, cu 9% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

TIMIȘOARA: În Timișoara, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.499 euro, cu 3% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut. Apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.429 euro/metru pătrat, cu 2% mai mare față de aceeași lună a anului trecut.

BRAȘOV: Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a crescut în luna iunie a.c. cu 11% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la 1.940 euro/metru pătrat. De asemenea, prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 5% față de anul trecut și au avut, în iunie, un preț mediu de cerere de 1.587 euro/metru pătrat.

SIBIU: Prețul mediu de cerere al apartamentelor noi a scăzut cu 2% față de aceeași lună a anului trecut și a ajuns la 1.262 euro/metru pătrat. În același timp, apartamentele vechi din Sibiu au avut un preț de cerere mai ridicat și au fost listate pe platformă cu un preț mediu de 1.455 de euro/metru pătrat.

CONSTANȚA: În luna iunie a.c., apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.719 euro/metru pătrat, cu 9% mai mare decât în aceeași lună a anului trecut. În schimb, prețul mediu al apartamentelor vechi a ajuns la 1.541 euro/metru pătrat, cu 6% mai mare decât în iunie 2022.

ORADEA: Prețul mediu de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea, în iunie a.c., a fost de 1.508 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.328 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.

CRAIOVA: În iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.485 euro/metru pătrat, în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.456 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât în iunie 2022.

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii corecte, în cunoștință de cauză.

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Analiza pieței imobiliare în iulie 2023 | AGENT EXPERT | Date Storia.ro & OLX Imobiliare

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în februarie 2024 – date publice

Vezi analiza

Noutățile de pe piața imobiliară din România în octombrie 2023

Vezi analiza

Recapitulare: cele mai importante noutăți imobiliare din iulie 2023

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în august 2023

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în februarie 2024 – date proprii

Vezi analiza