Analize

Analiza pieței imobiliare în februarie 2024 – date proprii

Interesul pentru cumpărarea și închirierea de apartamente a crescut în februarie 2024 comparativ cu luna similară a anului trecut, potrivit datelor agregate de pe platforma imobiliară Storia și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX. 

Pentru o evaluare cât mai realistă a evoluției pieței imobiliare din România, toate datele din acest material au ca puncte de referință luna similară a anului anterior și luna precedentă a anului curent. De exemplu, luna februarie 2023 a fost echivalată cu valoarea 1, iar o valoare de 1,2 pentru luna februarie 2024 simbolizează practic o creștere cu 20% în februarie 2024 comparativ cu februarie 2023. 

 

Vânzări de apartamente și case

Februarie 2024 a fost a cincea lună consecutivă în care numărul de contactări directe pentru achiziția de apartamente este în creștere comparativ cu luna similară a anului anterior, un element care confirmă astfel datele oficiale despre creșterea numărului de tranzacții imobiliare. Astfel, contactările directe pentru cumpărarea de locuințe au crescut cu 27% comparativ cu februarie 2023, în timp ce numărul de afișări a înregistrat o creștere cu 4% în același interval de timp. 

În schimb, se observă un ușor declin comparativ cu ianuarie 2024, în contextul în care numărul de contactări directe a scăzut cu 4%, iar numărul de afișări cu 11%. 

La nivelul primelor două luni din acest an, numărul de contactări directe a crescut cu 20%, iar numărul de afișări a scăzut ușor cu 2% comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2023. 

O tendință foarte asemănătoare se observă și în cazul caselor disponibile la vânzare. Datele agregate arată o creștere cu 22% a numărului de contactări directe și o scădere cu 7% a numărului de afișări comparativ cu februarie 2023, în contextul în care aici vorbim despre a treia lună consecutivă de creștere pentru numărul de contactări. 

Interesant este că în cazul caselor numărul de contactări directe a crescut cu 3% comparativ cu ianuarie 2023, simultan cu o scădere cu 8% a numărului de afișări. 

Prin urmare, pentru perioada ianuarie-februarie 2024, numărul de contactări directe a crescut cu 15%, în timp ce numărul de afișări a scăzut cu 11%. 

Datele legate de contactările directe și numărul de afișări arată practic că în această perioadă persoanele interesate de cumpărarea unei locuințe sunt mai determinate să facă pasul spre negocieri. 

Închirieri de apartamente și case

Între timp, pe segmentul închirierilor de locuințe tendințele sunt destul de asemănătoare. Astfel, în luna februarie 2024, numărul de contactări directe pentru închirierea de apartamente a crescut cu 6%, iar numărul de afișări a scăzut cu 8% comparativ cu februarie 2023. În același timp, datele indică scăderi cu 3% pentru numărul de contactări și cu 9% pentru numărul de afișări atunci când facem comparații cu luna ianuarie 2024. 

În ansamblu, în primele două luni ale anului, numărul de contactări directe a scăzut cu 2%, iar numărul de afișări cu 11% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

În cazul caselor disponibile pentru închiriere, în februarie 2024 numărul de contactări directe a înregistrat o creștere puternică cu 34%, în timp ce numărul de afișări a scăzut cu 8% comparativ cu luna similară a anului trecut. În schimb, dacă ne raportăm la luna ianuarie 2024, atunci numărul de contactări directe a scăzut cu 5%, pentru ca numărul de afișări să înregistreze un recul cu 11%. 

Pentru primele două luni ale anului, datele indică o creștere cu 41% a numărului de contactări directe și o scădere cu 7% a numărului de afișări comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Vânzări de terenuri

Pe piața terenurilor disponibile la vânzare, numărul de contactări directe a înregistrat o creștere cu 18% în februarie 2024 comparativ cu februarie 2023, simultan cu o scădere cu 6% a numărului de afișări. Datele sunt foarte apropiate și atunci când comparația are loc cu luna ianuarie 2024: creștere cu 6% a contactărilor directe și scădere cu 6% a numărului de afișări. 

Pe baza acestor date, numărul de contactări directe a crescut cu 7%, iar numărul de afișări a înregistrat o scădere cu 11% în primele două luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2023. 

Concluzii

Datele agregate arată practic că interesul pentru realizarea de tranzacții imobiliare este în creștere, indiferent că vorbim despre cumpărarea sau închirierea de apartamente. 

În același timp, segmentul caselor are o evoluție cu oscilații mai puternice, determinate mai ales de faptul că, în mediul urban, numărul fizic de locuințe disponibile pentru achiziție sau închiriere este mult mai mic decât numărul apartamentelor. 

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Proiect de lege final publicat – măsurile fiscale care s-ar aplica în piața imobiliară

Vezi analiza

Noutățile de pe piața imobiliară din România în octombrie 2023

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în aprilie 2023

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în ianuarie 2024

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în noiembrie 2023 | Date proprii

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în septembrie 2023 | AGENT EXPERT | Date Storia.ro & OLX Imobiliare

Vezi analiza