Analize

Analiza pieței imobiliare din România în mai 2024 – date publice

Numărul de tranzacții imobiliare a crescut cu aproape 17% la nivel național în primele cinci luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2023, cu o creștere cu aproape 21% în București. 

Luna mai a acestui an a fost una atipică pentru piața imobiliară din România, potrivit celui mai recent raport publicat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). 

Astfel, în a doua lună de primăvară din acest an, pe piața imobiliară au fost înregistrate la nivel național aproape 11.200 de tranzacții pentru locuințe individuale, în scădere cu 14,5% comparativ cu luna mai a anului trecut. 

Aceasta este prima lună din 2024 în care numărul de tranzacții cu locuințe este în scădere raportat la luna similară a anului anterior, după o serie de creșteri semnificative în fiecare dintre primele patru luni ale anului. 

Una dintre explicații pentru această scădere aparent surprinzătoare este că primele 6 zile ale lunii mai au fost libere pentru o mare parte dintre angajați, ca urmare a zilei de 1 mai și a zilelor libere de Paște din 5-6 mai. Anul trecut, Paștele a fost sărbătorit în luna aprilie. 

Cu o singură excepție (Ialomița, creștere cu 6%), toate județele au raportat tranzacții în scădere în luna mai, iar Capitala a înregistrat un declin cu 28%, la aproape 3.400 de tranzacții. 

De altfel, principalele piețe imobiliare au înregistrat în general scăderi mai mari comparativ cu media națională de 14,5%. De exemplu, scăderea a fost de 26% în Cluj (618 tranzacții), de 20% în Timiș (702 tranzacții) și chiar de 30% în Ilfov (595 tranzacții), în timp ce în Iași au avut loc doar 489 de tranzacții, corespunzător unei scăderi cu 33%.

Piața imobiliară în primele cinci luni ale anului

Ca urmare a creșterilor din primele luni din 2024, scăderea din luna mai a avut un efect aproape neglijabil la nivelul primelor cinci luni ale anului. Astfel, în perioada ianuarie – mai 2024 au avut loc peste 65.000 de tranzacții imobiliare la nivel național, în creștere cu 16,7% comparativ cu perioada ianuarie – mai 2023. 

Ca de obicei, Bucureștiul acoperă circa o treime de piață cu aproape 20.000 de tranzacții și o creștere cu 21% pentru perioada analizată, în timp ce județul înconjurător Ilfov a avut 3.400 de tranzacții și o creștere cu 52%. 

Dintre marile județe ale țării, cea mai mare creștere se observă în Iași, acolo unde numărul de tranzacții aproape că s-a dublat (+96%, la peste 4.300 de tranzacții), în timp ce restul marilor județe au raportat creșteri mai apropiate de media națională: +11% pentru Cluj (3.600 de tranzacții) și +17% pentru Timiș (peste 4.100 de tranzacții). 

În schimb, județul Brașov a intrat pe teritoriu negativ cu o scădere cu aproape 9,5%, la peste 3.500 de tranzacții, pe fondul numeroaselor tranzacții înregistrate pe tot parcursul anului trecut. 

Numărul ipotecilor active continuă să crească

În ciuda scăderilor înregistrate la nivelul tranzacțiilor, numărul de ipoteci active a continuat să crească, pe fondul noilor oferte mai avantajoase la creditele ipotecare cu dobânzi fixe pentru primii 3 sau 5 ani. 

Astfel, în luna mai 2024 existau peste 6.000 de ipoteci active, cu aproape 28% mai multe decât în luna similară a anului trecut. 

Conform tradiției, aproximativ o treime dintre ipotecile active sunt în București. Mai exact, 2.065 de ipoteci, cu 39% mai multe comparativ cu mai 2023. De altfel, în numeroase alte județe ale țării numărul de ipoteci a fost mai mare decât în aprilie 2023, iar printre acestea se numără Cluj (+17%), Iași (+14%), Ilfov (+29%) sau Brașov (+8%). 

La nivelul primelor cinci luni ale acestui an, numărul de ipoteci active la nivel național a ajuns la aproape 34.000, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 50% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Dintre aceste ipoteci, aproape 11.000 au fost acordate în București, oraș care a raportat o creștere cu 43%. 

Este însă important de menționat că numărul de ipoteci active pe care îl raportează ANCPI în fiecare lună include și creditele ipotecare de refinanțare. ANCPI nu oferă o statistică separată pentru acestea din urmă, însă în ultimii ani numeroase persoane au ales să-și refinanțeze creditele ipotecare din cauza dobânzilor ridicate. 

În contextul în care dobânzile la creditele ipotecare au rămas în mare parte stabile pe parcursul ultimului an, o posibilă explicație pentru creșterea creditării este legată de apariția unor oferte de creditare mai avantajoase și de așteptările populației ca dobânzile să înceapă treptat să scadă, mai ales că inflația anuală a scăzut în luna mai la 5,1%, cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 3 ani. 

Până la scăderea mai vizibilă a dobânzilor, pe parcursul ultimei luni, dobânzile au rămas în general stabile. Conform metodologiei de calcul, indicele IRCC a scăzut ușor de la 5,97% la 5,9% începând din 1 aprilie și are această valoare până în 30 iunie. Între timp, indicele ROBOR utilizat pentru creditele ipotecare acordate înainte de 1 mai 2019 este 6,03%, în scădere foarte ușoară de la valoarea de 6,05% înregistrată timp de aproape două luni. 

Aprilie 2024, cea mai bună lună a anului pentru autorizații de construire

În același timp, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele despre autorizațiile de construire emise de autoritățile locale în luna aprilie. 

La nivel național, autoritățile locale au acordat aproape 3.600 de autorizații de construire, în creștere cu aproape 34% comparativ cu aprilie 2023. Creșterile au fost puternice indiferent de mediu, întrucât în mediul urban au fost acordate 1.085 de autorizații (+36%), iar în mediul rural aproape 2.500 de autorizații (+33%). 

De altfel, aprilie 2024 a fost de departe cea mai bună lună din acest an la capitolul autorizații de construire. La nivelul primelor patru luni ale anului s-au eliberat în total exact 11.000 de autorizații de construire, în creștere cu 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

În cazul suprafeței utile autorizateții lucrurile stau într-un mod asemănător. Astfel, în luna aprilie au fost autorizați în total peste 864.000 de metri pătrați utili, de departe cea mai bună lună a acestui an și în creștere cu 48% comparativ cu aprilie 2023. 

În mediul urban au fost autorizați peste 457.000 de metri pătrați utili, cu peste 60% mai mulți comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

La nivelul primelor patru luni ale acestui an, suprafața totală autorizată la nivel național a depășit 2,6 milioane de metri pătrați utili, însă este cu aproape 4% mai mică raportată la primele patru luni ale anului trecut. Cu alte cuvinte, creșterile raportate în aprilie nu au reușit încă să aducă anul 2024 pe plus la acest capitol. 

Potrivit datelor raportate de Banca Națională a României (BNR), moneda euro, folosită ca reper în aproape orice tranzacție imobiliară, a avut în luna mai o valoare medie de 4,9758 lei, în creștere cu 0,05% comparativ cu valoarea de 4,9730 lei din aprilie 2024 și cu 0,56% comparativ cu valoarea medie de 4,9481 lei înregistrată în mai 2023.

 

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Evoluția pieței imobiliare – RAPORT iulie 2023 | Date ANCPI și INS | AGENT EXPERT

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în aprilie 2023

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în mai 2024

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în septembrie 2023 | AGENT EXPERT | Date Storia.ro & OLX Imobiliare

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în iulie 2024 – date proprii

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în august 2023

Vezi analiza