Noutăți

Noutăți pe piața imobiliară din România în iunie 2024

Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește platforma AgentExpert.

#1. Banca Națională a României a anunțat că Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este de 5,86% în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2024, în scădere ușoară de la valoarea de 5,9% valabilă în perioada 1 aprilie – 30 iunie. Conform legislației, această valoare a fost calculată pe baza dobânzilor medii zilnice ale tranzacțiilor interbancare în perioada ianuarie – martie 2024, astfel că indicele IRCC se aplică practic cu o întârziere de 6 luni. Indicele IRCC este utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare contractate după data de 1 mai 2019. (Banca Națională a României)

#2. Locatarii din apartamentele care sunt situate la subsol, demisol, parter, mezanin și etajul 1 al clădirilor de locuințe vor fi scutiți automat de la plata consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului, potrivit unui proiect de lege. În prezent, locatarii aflați în această situație nu plătesc energia electrică pentru ascensor doar dacă acest lucru este aprobat de adunarea generală a asociației de proprietari. Pentru a intra în vigoare, noua lege trebuie adoptată de Senat și Camera Deputaților, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial. (Profit)

#3. Contribuția proprie a asociațiilor de proprietari pentru reabilitarea termică a locuințelor va putea fi asigurată integral de la bugetul local al primăriilor, fără ca acestea să mai facă demersuri pentru a recupera banii, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. În prezent, autoritățile locale își pot recupera investițiile în reabilitare de la asociațiile de proprietari. (Arena Construct)

#4. Intenția populației de a cumpăra o locuință în următoarele 12 luni este apropiată de cea înregistrată în perioada 2006-2008, potrivit unei analize realizată de compania de consultanță imobiliară Colliers bazată pe date de la Eurostat. Specialiștii recomandă însă potențialilor cumpărători să acorde atenție condițiilor de creditare, să evalueze stabilitatea locurilor de muncă și să ia în calcul evoluția economiei înainte de a lua o decizie finală. (Real Estate Magazine)

#5. În primele trei luni ale anului au fost finalizate la nivel național 11.360 de locuințe, în scădere cu 25,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Dintre acestea, 3.153 de locuințe au fost finalizate în regiunea de dezvoltare București – Ilfov, cu 32% mai puține comparativ cu perioada ianuarie – martie 2023. Singura regiune de dezvoltare în care numărul de locuințe finalizate a fost în creștere este Nord-Vest, care include județele Cluj și Bihor. (INS)

#6. Volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 16,2% în România în luna aprilie 2024 comparativ cu aprilie 2023, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat la lucrările de întreținere și reparații curente (+30,3%). La nivelul primelor patru luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 0,2%, în special ca urmare a scăderii cu 3% raportată pe segmentul construcțiilor noi. (INS)

#7. În luna mai 2024 au fost acordate 3.050 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 11,6% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, în timp ce suprafața utilă autorizată a fost de aproape 699.000 de metri pătrați, în scădere cu 19,2%, potrivit celui mai recent raport publicat de Institutul Național de Statistică (INS). La nivelul primelor cinci luni ale anului au fost acordate 14.050 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 0,5% comparativ cu perioada ianuarie – mai 2023. Între timp, suprafața utilă autorizată a ajuns la 2,08 milioane de metri pătrați utili, în creștere cu 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. (INS)

#8. Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital a anunțat startul vânzărilor pentru Faza 2 a proiectului rezidențial Avalon Estate din partea de nord a Bucureștiului. A doua fază include peste 150 de locuințe, de la studio-uri și apartamente cu 2 și 3 camere până la penthouse-uri. Fundația și infrastructura aferentă clădirilor au fost finalizate anul trecut, iar lucrările vor fi finalizate integral în prima parte a anului 2025. (Profit)

#9. Opus Land Development a inaugurat un drum de 1,8 kilometri care conectează localitatea Tunari cu complexul comercial Cosmopolis Plaza din ansamblul rezidențial Cosmopolis. Drumul face parte din viitoarea șosea care va conecta Cosmopolis la autostrada A3 București – Ploiești. (Real Estate Magazine)

#10. Piața de instalații ecologice pentru construcții înregistrează creșteri de peste 100% pentru instalații fotovoltaice și de peste 50% pentru pompe de căldură, potrivit unor date prezentate de compania de dezvoltare imobiliară și instalații în construcții Nexo Group. Cererea pentru astfel de soluții care pot asigura independența energetică este în creștere inclusiv din partea persoanelor care locuiesc în case deja construite. (Green Report)

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Analiza pieței imobiliare în iunie 2023 | Date din Storia.ro & OLX Imobiliare

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în noiembrie 2024

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în noiembrie 2024, date publice

Vezi analiza

Noutățile programului Noua Casă 2025

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în primele 6 luni ale lui 2023 | AGENT EXPERT

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în decembrie 2023 – date publice

Vezi analiza