Analize

Analiza pieței imobiliare în decembrie 2023 – date proprii

Luna decembrie 2023 a adus creșteri majore ale contactărilor pentru cumpărarea de apartamente comparativ cu luna similară a anului trecut, concomitent cu o stabilizare a contactărilor pentru închirierea de apartamente, arată datele agregate de pe platforma imobiliară Storia și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX. 

Pentru o evaluare cât mai realistă a evoluției pieței imobiliare din România, toate datele din acest material au ca puncte de referință luna similară a anului anterior și luna precedentă a anului curent. De exemplu, luna decembrie 2022 a fost echivalată cu valoarea 1, iar o valoare de 1,2 pentru luna decembrie 2023 simbolizează practic o creștere cu 20% în decembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022. 

Vânzări de apartamente și case

Pentru a treia lună consecutiv, contactările pentru cumpărarea de apartamente au înregistrat o creștere puternică comparativ cu luna similară a anului anterior, element reflectat inclusiv în numărul de tranzacții raportate de ANCPI. Astfel, datele Storia și OLX arată că numărul de contactări pentru anunțurile cu apartamente la vânzare a crescut cu 28% comparativ cu decembrie 2022, în ciuda faptului că numărul de afișări pentru anunțuri a înregistrat o scădere cu 11% în același interval de timp. 

În schimb, contactările directe din decembrie 2023 au scăzut cu 14% comparativ cu noiembrie 2023, concomitent cu o scădere cu 21% a numărului de afișări. Pe baza acestor date, anul 2023 s-a încheiat cu o scădere cu 11% pentru numărul de afișări și cu 10% a numărului de contactări directe comparativ cu 2022. Interesant este că aceste cifre confirmă practic scăderea numărului de tranzacții imobiliare cu circa 10%. 

Pe piața caselor disponibile la vânzare situația este în mare parte aceeași. De exemplu, numărul de contactări directe a crescut în decembrie 2023 cu 21% comparativ cu decembrie 2022, dar a scăzut cu 6% față de noiembrie 2023. De asemenea, numărul de afișări a înregistrat scăderi cu 19% și, respectiv, 17% pentru aceleași intervale de timp. Iar statistica pentru întregul an 2023 arată scăderi cu 14% pentru contactările directe și 15% pentru numărul de afișări comparativ cu 2022. 

Închirieri de apartamente și case

În ansamblu, piața chiriilor a avut o evoluție mai bună decât cea a vânzărilor. Numărul de contactări directe a crescut marginal cu 1% în decembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022, simultan cu o scădere cu 14% a numărului de afișări, în timp ce comparativ cu noiembrie 2023 scăderile au fost cu 25% și, respectiv, 24%. 

La nivelul întregului an, interesul potențialilor clienți a fost în scădere cu 6%, însă în același timp numărul de contactări directe s-a majorat cu 4%, semn al unei determinări mai mari pentru a finaliza o tranzacție. 

În cazul caselor pentru închiriat există o tendință vizibilă de creștere. Numărul de contactări directe a crescut cu 78% în decembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022 și, de altfel, acest indicator a fost în creștere în toate lunile anului trecut, cu excepția lunii ianuarie, în timp ce numărul de afișări a scăzut cu numai 3%. 

Comparativ cu noiembrie 2023, numărul de contactări directe a scăzut cu 9%, pentru ca cel al numărului de afișări să scadă cu 31%. Pe baza acestor date, 2023 a fost un an bun pentru închirierea de locuințe, cu creșteri de 29% pentru numărul de contactări directe și cu 6% pentru numărul de afișări. 

Vânzări de terenuri

Finalul anului a adus și o ușoară revitalizare a interesului direct pentru tranzacțiile cu terenuri. Datele arată o creștere cu 5% atât pentru contactările directe, cât și pentru numărul de afișări în decembrie 2023 vs. decembrie 2022. De altfel, decembrie a fost doar a doua lună a anului trecut în care numărul de contactări directe s-a majorat raportat la luna similară a anului anterior. Raportat la noiembrie 2023, ambii indicatori au scăzut cu 10%. 

În acest context, pentru întregul an 2023, numărul de contactări directe și numărul de afișări pentru anunțuri au scăzut fiecare cu câte 14% comparativ cu 2022. 

Concluzii

Pentru piața imobiliară, anul 2023 a însemnat o creștere vizibilă a numărului de contactări directe pentru cumpărarea și închirierea de apartamente comparativ cu datele raportate pentru 2022.

Parțial, această evoluție poate fi explicată în special prin schimbările legislative care au intrat în vigoare începând din 1 ianuarie 2024, în contextul în care una dintre cele mai importante noutăți este creșterea cotei reduse de TVA pentru locuințe noi de la 5% la 9%. 

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Analiza pieței imobiliare, pe baza datelor Storia.ro și OLX Imobiliare | Raport Aprilie

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în februarie 2024 – date proprii

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în octombrie 2023 | Date publice

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în octombrie 2023 | Date proprii

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în noiembrie 2023

Vezi analiza

Noutățile de pe piața imobiliară din România în octombrie 2023

Vezi analiza