
Numărul de tranzacții imobiliare a scăzut ușor în septembrie 2024 comparativ cu septembrie 2023, însă a crescut cu peste 10% la nivelul primelor nouă luni ale anului față de perioada similară din 2023.
Numărul de tranzacții imobiliare din România a înregistrat în septembrie 2024 a doua lună consecutivă de scădere. Totuși, după scăderea cu aproape 11% raportată în august, luna septembrie a adus o scădere mult mai moderată, mai mică de 2%, la peste 14.000 de tranzacții.
De altfel, în septembrie s-au înregistat la nivel național cu aproape 5% mai multe tranzacții decât în august, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Dintre județele mari ale țării, Iași continuă să facă notă discordantă la acest capitol, cu o creștere cu aproape 48% a numărului de tranzacții, la peste 800, în timp ce Ilfov a raportat o creștere cu peste 19%, la puțin peste 900 de tranzacții. De asemenea, tranzacțiile sunt în creștere și în județul Constanța, de data aceasta cu circa 11%, la aproximativ 800 de tranzacții.
Între timp, în București s-au înregistrat aproape 4.200 de tranzacții, corespunzătoare unei scăderi cu aproape 8%, peste media națională. În Capitală se înregistrează în continuare aproximativ 30% din numărul total de tranzacții imobiliare din România.
Circa 800 de tranzacții s-au înregistrat și în județul Brașov (-11%), în timp ce în județul Cluj au avut loc aproape 850 de tranzacții, în scădere cu 10% raportat la luna septembrie a anului trecut.
Piața imobiliară în primele nouă luni ale anului
În ciuda scăderii din luna septembrie, piața imobiliară din România rămâne în continuare pe plus la nivelul perioadei scurse de la începutul anului. Astfel, în primele nouă luni ale anului au avut loc peste 120.000 de tranzacții la nivel național, în creștere cu peste 10% comparativ cu ianuarie – septembrie 2023.
Dintre acestea, peste 36.000 de tranzacții au avut loc în București, ceea ce reprezintă o creștere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Timiș este în continuare pe locul doi în acest clasament cu o creștere cu 7%, la peste 7.500 de tranzacții, însă este foarte posibil ca județul din vestul țării să fie surclasat în următoarele luni de Iași. În principalul județ din Moldova au avut loc 7.000 de tranzacții, în creștere cu 54% comparativ cu perioada ianuarie – septembrie 2023.
O creștere majoră s-a înregistrat în acest interval și în Ilfov, acolo unde au avut loc peste 6.600 de tranzacții, cu 34% în plus. Un număr aproximativ la fel de mare de tranzacții s-a înregistrat și în Cluj, însă în acest caz creșterea raportată pentru primele nouă luni ale anului este mai mică: 3%.
Dintre principalele 10 județe ale țării, singurul în care au avut loc mai puține tranzacții decât anul trecut este Brașov: peste 6.500 de tranzacții, în scădere cu aproape 7%. Datele raportate pentru Brașov au însă o explicație relativ simplă, întrucât vin pe fondul creșterilor puternice din anul 2023, când acest județ a fost a doua piață imobiliară din România.
Numărul ipotecilor active continuă să crească
Chiar dacă numărul de tranzacții a scăzut, numărul de ipoteci active raportate de ANCPI la nivel național pentru luna septembrie a crescut cu peste 8% față de septembrie 2023, la peste 7.000 de ipoteci active.
Aici apare însă și o surpriză, întrucât în București numărul de ipoteci active a scăzut cu aproape 9% comparativ cu septembrie 2023, la aproape 2.200 de ipoteci.
De altfel, dintre județele din top 10 la acest capitol, doar în București și Sibiu s-a înregistrat o scădere a numărului de ipoteci active. Ilfov și Cluj au raportat creșteri cu peste 40%, în timp ce la Brașov numărul ipotecilor este mai mare cu 20%, iar în Timiș și Constanța cu 15% și, respectiv, 13%.
La nivelul primelor nouă luni ale anului, numărul de ipoteci active a depășit pragul de 61.000, corespunzător unei creșteri cu 34% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Aproape 20.000 dintre ipotecile active sunt înregistrate în București, ceea ce reprezintă o creștere cu 28%, ușor mai coborâtă decât media națională.
La mare distanță în spate se află județele Timiș și Ilfov, ambele cu peste 4.000 de ipoteci active și cu o creștere cu 32% și, respectiv, 43%. La fel ca în cazul tranzacțiilor imobiliare, Iași se remarcă printr-o creștere semnificativă a numărului de ipoteci active, de la 1.800 la aproape 4.000, corespunzător unei creșteri cu 120%.
Ca de obicei, este important de menționat că numărul de ipoteci active pe care îl raportează ANCPI în fiecare lună include și creditele ipotecare de refinanțare. ANCPI nu oferă o statistică separată pentru acestea din urmă, însă în ultimii ani numeroase persoane au ales să-și refinanțeze creditele ipotecare din cauza dobânzilor ridicate.
La începutul lunii august, Banca Națională a României a scăzut pentru a doua oară în acest an dobânda de politică monetară, de la 6,75% la 6,5%. Acest lucru se va reflecta în perioada următoare și într-o scădere ușoară a dobânzilor percepute de bănci pentru creditele ipotecare, ceea ce ar putea conduce la o creștere și mai accelerată a numărului de ipoteci active.
Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru creditele ipotecare acordate înainte de 1 mai 2019, este în prezent de 5,55%, similară cu cea înregistrată în cea mai mare parte a lunii septembrie. Conform metodologiei de calcul, indicele IRCC, utilizat pentru creditele ipotecare acordate după 1 mai 2019, a crescut ușor de la 5,86% la 5,99% începând din 1 octombrie și are această valoare până în 31 decembrie.
Autorizațiile de construire în primele opt luni a anului
Între timp, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele pentru autorizațiile de construire acordate pe parcursul lunii august.
La nivel național, dezvoltatorii imobiliari au obținut în luna august aproape 3.400 de autorizații de construire, în creștere cu aproape 8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totuși, creșterea medie provine integral din mediul rural (+11%), în condițiile în care în mediul urban creșterea a fost cu numai 0,6%.
În acest context, numărul de autorizații de construire eliberate la nivel național în acest an a ajuns la aproape 24.000, în creștere cu 2% raportat la primele opt luni ale anului trecut. La acest capitol s-au înregistrat creșteri de circa 2% atât în mediul rural (16.000 de autorizații), cât și în mediul urban (7.000 de autorizații).
Pe de altă parte, luna august a marcat și o creștere a suprafeței utile autorizate. Astfel, la nivel național au fost autorizați peste 800.000 de metri pătrați utili, în creștere cu 11% comparativ cu primele opt luni ale anului anterior. De asemenea, se remarcă creșteri atât în mediul urban (432.000 de tranzacții, +16%), cât și în mediul rural (323.000 de metri pătrați utili, +5%).
Totuși, creșterile din luna august nu au fost suficiente pentru a aduce pe plus acest indicator pentru perioada scursă de la începutul anului. Astfel, pentru primele opt luni ale anului, datele oficiale arată autorizări pentru 5,54 milioane de metri pătrați utili la nivel național, în scădere cu aproape 7% comparativ cu primele opt luni ale anului trecut.
Scăderea este mai pronunțată în mediul urban (3,18 milioane de metri pătrați utili, -11%) comparativ cu cea din mediul rural (2,75 milioane de metri pătrați utili, -2%).
În luna august, autoritățile locale au acordat autorizații pentru construirea a aproape 8.500 de locuințe la nivel național, în creștere puternică cu 30% comparativ cu august 2023. Totuși, acest parametru rămâne în continuare în scădere la nivelul întregului an, întrucât în primele opt luni ale anului au fost emise autorizații pentru 49.000 de locuințe, în scădere cu 9% comparativ cu perioada similară din 2023.
În București au fost autorizate aproape 6.000 de locuințe în primele opt luni ale anului, în scădere cu 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce județul Ilfov a primit aproape 5.800 de autorizații pentru locuințe (-13%). Podiumul este completat de Constanța cu aproape 4.300 de locuințe autorizate, corespunzător unei scăderi cu aproape 14%.
Potrivit datelor raportate de Banca Națională a României (BNR), moneda euro folosită ca reper în aproape orice tranzacție imobiliară, a avut în luna septembrie o valoare medie de 4,9743 lei, în scădere cu 0,04% comparativ cu valoarea de 4,9765 lei din august 2024 și în creștere cu 0,17% comparativ cu valoarea medie de 4,9657 lei înregistrată în septembrie 2023.
Analize recente
Recomandările noastre

Reglementare: lucrările de construcții vor fi suspendate dacă autorizația de construire este contestată în instanță
Vezi analiza