
Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește platforma AgentExpert.
1# Ministerul Mediului a publicat un proiect de ordin de ministru pentru prelungirea duratei de implementare a programului Casa Verde Fotovoltaice. Astfel, beneficiarii programului vor avea la dispoziție 18 luni în loc de 12 luni pentru a implementa proiectul, iar instalatorul va putea fi schimbat de două ori, în loc de o singură dată. De asemenea, beneficiarii care decid să schimbe instalatorul vor beneficia de o prelungire cu 6 luni a termenului de finalizare a proiectului. Modificările sunt necesare din cauza faptului că numeroși instalatori nu au respectat termenele pentru instalarea panourilor fotovoltaice, astfel că beneficiarii riscau să piardă finanțarea oferită de stat la expirarea termenului de implementare de 12 luni. (Ministerul Mediului)
2# Guvernul a publicat o ordonanță prin care stabilește noi reguli pentru nivelul maxim al chiriei care poate fi percepută pentru locuințele ANL. Astfel, chiria pentru o locuință ANL este de cel mult 30% din venitul mediu net lunar pe membru de familie, dar nu mai mult de 200% din salariul minim net pe economie. Anterior, legea prevedea o valoare maximă a chiriei de 5.000 lei pe lună. Modificarea a intrat în vigoare în 3 februarie. (Avocatnet)
3# Guvernul a transpus în legislația românească o directivă a Uniunii Europene prin care este interzisă acordarea de subvenții de stat pentru instalarea de centrale termice de apartament. În ultimii ani, primăriile din mai multe localități din România au oferit diverse subvenții pentru locuitorii care au dorit să-și instaleze centrale termice de apartament, în special ca urmare a închiderii sistemelor centralizate de încălzire din localitățile respective. (Profit)
4# Notarii publici au publicat grilele orientative cu valorile apartamentelor valabile pentru anul 2025 în București, grile pe baza cărora sunt stabilite onorariile notarilor publici la încheierea tranzacțiilor imobiliare. Comparativ cu ultima modificare din 2021, valorile orientative ale apartamentelor sunt mai mari, cu procente cuprinse între 2% și 10,5% în funcție de zonă. Cele mai mari creșteri sunt pentru locuințele din cartierul Primăverii (10,5%), în timp ce locuințele din Drumul Taberei, Pantelimon, 13 Septembrie, Vitan, Berceni sau Titan au prețuri orientative cu 7,5% mai mari în grilele transmise de notarii publici. (Economica)
5# Casele unifamiliale din mediul rural, care au un singur nivel și o suprafață maximă de 150 de metri pătrați, ar putea fi construite fără să necesite autorizație de construire, potrivit unor declarații făcute de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, pe baza propunerilor de modificare pentru Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. În locul autorizației va fi suficientă o notificare la primărie din partea proprietarului care să conțină un proiect de construcție realizat de un specialist. Noua variantă a codului este în prezent în procedură de adoptare. (News)
6# 12,5% din populația României nu a avut resurse financiare pentru a încălzi adecvat locuința în anul 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat, biroul de statistici al Uniunii Europene. Procentul este mai mare decât media Uniunii Europene de 10,6%, însă mai mic comparativ cu state precum Bulgaria (20,7%), Grecia (19,2%), Portugalia și Spania (ambele cu 20,8%). (Eurostat)
7# Numărul de nopți de cazare rezervate pe platformele de tip Booking a crescut în România cu 17% în perioada iulie – septembrie 2024 comparativ cu perioada similară a anului 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat. În luna august 2024 au fost rezervate 1,49 de milioane de nopți de cazare în România, comparativ cu 1,24 de milioane în iulie și 777.000 în septembrie. (Eurostat)
8# Dezvoltatorul imobiliar Iulius a dezvăluit primele detalii despre un proiect imobiliar pe care intenționează să-l dezvolte pe fosta platformă industrială Oil Terminal din Constanța din apropierea gării. Proiectul va include spații de retail, office, culturale și educaționale, servicii de utilitate publică, facilități sportive, parc și grădină botanică, iar propunerea companiei este ca gara să fie mutată în interiorul acestui proiect. Investiția este estimată la 800 de milioane de euro. (Economica)
9# Comisia de Urbanism a Consiliului Județean Cluj a avizat un proiect de reconversie a uzinei de reparații de locomotive și vagoane Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca. Proiectul avizat este propus de biroul de proiectare Arhimar Serv și prevede construcția pe un teren de 5,9 hectare a patru clădiri cu 6, 20, 21 și 27 de etaje care vor avea funcții de locuire, birouri, servicii, alimentație publică și învățământ. Hala pentru locomotive va fi păstrată ca patrimoniu istoric industrial, iar activitatea de producție a uzinei va fi relocată în partea estică a platformei. (Actual de Cluj)
10# În România au fost eliberate în 2024 aproape 35.700 de autorizații de construire, în creștere cu 3% comparativ cu anul 2023, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Suprafața utilă asociată acestor autorizații a depășit 8,78 milioane de metri pătrați utili și a fost cu 1,3% mai mare comparativ cu 2023. (INS)
Analize recente
Recomandările noastre
