Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește platforma AgentExpert.
1# Guvernul a eliminat începând din 1 ianuarie 2025 facilitățile fiscale acordate pentru angajații din sectorul construcțiilor. În urma acestei decizii, salariul minim net în domeniu a scăzut cu 457 lei, de la 3.196 lei în 2024 la 2.739 lei în 2025. Astfel, chiar dacă salariul minim brut a rămas la 4.582 lei, dezvoltatorii imobiliari ar trebui să mărească salariile brute pentru angajați pentru ca aceștia din urmă să primească același salariu net ca în 2024. O astfel de decizie va genera o creștere a costurilor pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare. (Startup Cafe)
2# Impozitul pe locuințe crește în acest an cu 10,4%, echivalentul inflației din anul 2023, în cazul în care Consiliul Local al localității a adoptat o astfel de decizie cel târziu în 31 decembrie 2024. Printre orașele care au aprobat această majorare de taxe în cursul anului trecut se numără București, Cluj-Napoca și Timișoara. (Economedia)
3# Banca Națională a României a anunțat că Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este de 5,66% în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2025, în scădere de la 5,99% în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024. Indicele IRCC este utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare acordate după 1 mai 2019 pe baza dobânzilor medii zilnice ale tranzacțiilor interbancare. Spre deosebire de indicele ROBOR, indicele IRCC se aplică cu o întârziere de 6 luni. (Profit)
4# Persoanele care închiriază locuințe pe termen lung vor plăti o contribuție socială de sănătate (CASS) cu 22,7% mai mare pentru veniturile obținute în 2025 comparativ cu contribuția plătită pentru veniturile din chirii din anul 2024, ca urmare a faptului că salariul minim brut pe țară luat în calcul de ANAF a crescut de la 3.300 lei pentru anul 2024 la 4.050 lei pentru anul 2025. De asemenea, începând din acest an, veniturile din chirii nu se mai cumulează cu veniturile din activități independente precum contracte de drepturi de autor. (Patru Pereți)
5# Gradul de acoperire pentru asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) a ajuns la sfârșitul anului 2024 la un nivel record de 24%. Astfel, în prezent sunt în vigoare 2,34 milioane de asigurări PAD, în condițiile în care în România există circa 9,72 milioane de locuințe. Aproximativ 1,35 milioane de asigurări PAD sunt pentru apartamente, în timp ce restul de 996.000 de asigurări sunt pentru case. Prima anuală pentru asigurarea PAD este de 130 lei, în timp ce suma asigurată este de 130.000 lei, echivalentul a circa 26.000 de euro. (Profit)
6# Reprezentanții Ministerului Energiei au anunțat că nu există încă o decizie finală cu privire la eliminarea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Potrivit legislației în vigoare, prețurile sunt plafonate până în 31 martie 2025, însă ministrul energiei consideră că există argumente pentru continuarea plafonării și susține că eventuala renunțare la plafonare se va face etapizat pentru a proteja consumatorii finali. (Hotnews)
7# Dobânda medie pentru creditele ipotecare cu dobândă fixă a scăzut de la 6,71% în primul trimestru din 2024 la 5,79% în al patrulea trimestru al anului trecut, potrivit unei analize realizată de compania de consultanță financiară SVN Credit România. Astfel, în cazul unui credit ipotecar în valoare de 350.000 lei pentru 25 de ani, rata la bancă a scăzut cu aproxmativ 200 lei. (Radar Imobiliar)
8# Dezvoltatorii imobiliari propun introducerea unor cărți funciare provizorii care să fie recunoscute în tranzacții și în cazul unor eventuale litigii între cumpărători și dezvoltatorii imobiliari. Soluția este propusă pentru a oferi mai multă siguranță persoanelor care cumpără locuințe aflate în stadiu de construcție, în contextul în care legislația prevede eliberarea cărții funciare doar după finalizarea lucrărilor cadastrale. (Investing in Property)
9# Dezvoltatorul imobiliar NEPI Rockcastle a anunțat că este în faza de autorizare pentru două proiecte rezidențiale. Dezvoltatorul a planificat un proiect cu 300 de apartamente în Brașov și un alt proiect cu 136 de apartamente în Craiova. Lucrările de construcție la ambele proiecte ar urma să înceapă în acest an, după obținerea tuturor autorizațiilor necesare. (Constructiv)
10# Lucian Azoiței, fondatorul dezvoltatorului imobiliar Forty Management, susține că în ultimii 5 ani au fost depuse peste 200 de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pentru dezvoltări imobiliare care nu au fost încă analizate de Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Procedurile de obținere a PUZ-urilor sunt blocate din cauza faptului că nu au fost aprobate avizele de circulație și Planurile Urbanistice de Dezvoltare (PUD). (Real Estate Magazine)