La nivel național, numărul de tranzacții imobiliare a crescut în luna martie 2024 cu 7% comparativ cu luna similară a anului trecut, în timp ce Bucureștiul a raportat o creștere cu 15%.
Piața imobiliară din România a continuat să înregistreze creșteri din punctul de vedere al numărului de tranzacții comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă se observă o încetinire a ritmului de creștere, în special în afara Bucureștiului.
Astfel, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că în luna martie au avut loc la nivel național aproape 14.400 de tranzacții, în creștere cu 7% comparativ cu martie 2023 și cu 1,4% comparativ cu februarie 2024.
În mod atipic comparativ cu 2023, piața imobiliară din București a continuat să înregistreze creșteri chiar mai mari decât media națională. În Capitală au avut loc peste 4.600 de tranzacții, în creștere cu 16% comparativ cu martie 2023 și cu aproape 11% raportat la luna februarie 2024.
O particularitate a pieței imobiliare este județul Iași, în contextul unor creșteri semnificative comparativ cu anul trecut. De exemplu, în cel mai important județ din regiunea Moldovei s-au înregistrat în martie aproape 900 de tranzacții, în creștere cu 69% comparativ cu martie 2024.
Între timp, cu o evoluție constantă comparativ cu martie 2023, Timiș a înregistrat 937 de tranzacții și ocupă locul doi la nivel național după București, în timp ce în județul Cluj creșterea a fost limitată la 2,5% în urma celor aproape 850 de tranzacții înregistrate.
După ce anul trecut a fost revelația pieței imobiliare, Brașov continuă să înregistreze scăderi. De data aceasta, județul din centrul țării a raportat aproape 700 de tranzacții, în scădere cu aproape 22% comparativ cu martie 2023 și cu 11% față de februarie 2024.
Piața imobiliară în primele trei luni ale anului
Pe fondul încetinirii ritmului de creștere din luna martie, a încetinit inevitabil și creșterea raportată pentru perioada scursă de la începutul anului. Cu toate acestea, creșterile sunt în continuare consistente comparativ cu anul trecut.
Astfel, în primele trei luni din 2024, la nivel național au fost raportate peste 38.800 de tranzacții imobiliare, în creștere cu 19% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu aproape 12.000 de tranzacții, Capitala acoperă în continuare aproape o treime din întreaga piață, iar aici creșterea pe primele trei luni este foarte apropiată de cea raportată la nivel național: 18%.
Vedeta acestui început de an este însă județul Iași, acolo unde s-au înregistrat peste 3.100 de tranzacții imobiliare în acest an, în creștere cu 142% comparativ cu primul trimestru al anului trecut.
Creșteri mai generoase comparativ cu media națională a înregistrat și Timiș, acolo unde au fost realizate peste 2.500 de tranzacții, corespunzător unei creșteri cu 24%, în timp ce în Cluj creșterea a fost similară cu cea din București: aproape 18%.
Dintre primele 10 județe ale țării, numărul de tranzacții din primul trimestru este în scădere comparativ cu primele trei luni ale anului trecut doar în Brașov (-7,6%) și Prahova (-21%).
Pe de altă parte, este important de menționat că aceste creșteri înregistrate în special în primele două luni ale anului au drept cauză parțială schimbările fiscale care afectează piața imobiliară începând din acest an, în special creșterea cotei reduse de TVA de la 5% la 9%.
Numărul ipotecilor active, în continuă creștere
Creșterea numărului de tranzacții se observă și în creșterea numărului de ipoteci active, în ciuda faptului că dobânzile la credite imobiliare sunt în continuare ridicate, în contextul în care Banca Națională a României nu a operat încă nicio reducere a ratei dobânzii de politică monetară (7%).
Astfel, datele publicate de ANCPI indică existența a peste 7.500 de ipoteci active în martie 2024, în creștere cu 47% comparativ cu martie 2023 și cu 4,5% comparativ cu februarie 2024.
Bucureștiul a concentrat aproape 2.400 de ipoteci active, în creștere cu 45% comparativ cu martie 2023, iar dintre județele principale cea mai mare creștere s-a înregistrat în Iași: 525 de ipoteci active, +154% raportat la martie 2023.
Pentru primele trei luni ale acestui an, numărul de ipoteci active la nivel național a ajuns la aproape 20.000, în creștere cu 46% comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Dintre acestea, peste 6.200 de ipoteci au fost înregistrate în București, în condițiile unei creșteri cu 26% comparativ cu Q1 2023.
Pe de altă parte, merită menționat că numărul de ipoteci active pe care îl raportează ANCPI în fiecare lună include și creditele ipotecare de refinanțare. ANCPI nu oferă o statistică separată pentru acestea din urmă, însă în ultima perioadă numeroase persoane au ales să-și refinanțeze creditele ipotecare pentru a trece de la ratele calculate pe baza indicelui ROBOR la ratele calculate pe baza indicelui IRCC.
În contextul în care dobânzile la creditele ipotecare au rămas în mare parte stabile pe parcursul ultimului an, o posibilă explicație pentru creșterea creditării este legată de așteptările populației ca dobânzile să nu mai crească și să înceapă treptat să scadă, mai ales dacă inflația anuală va înregistra scăderi în următoarele luni.
Până atunci, pe parcursul ultimei luni, dobânzile au rămas în general stabile. Conform metodologiei de calcul, indicele IRCC a scăzut ușor de la 5,97% la 5,9% începând din 1 aprilie și va avea această valoare până în 30 iunie. Între timp, indicele ROBOR utilizat pentru creditele ipotecare acordate înainte de 1 mai 2019 este stabil la 6,05%, în scădere de la 6,08%, valoare raportată în cea mai mare parte a lunii martie.
Numărul autorizațiilor de construire, în scădere
În același timp, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele despre autorizațiile de construire emise de autoritățile locale în luna februarie.
La nivel național au fost acordate peste 2.500 de autorizații de construire, un număr foarte apropiat de cel din februarie 2023 și cu aproape 40% mai mare decât în ianuarie 2024. Dintre acestea, în mediul urban s-au acordat aproape 800 de autorizații de construire, în scădere cu 2% comparativ cu luna similară a anului trecut și în creștere cu 43% raportat la ianuarie.
Scenariul este unul asemănător și în cazul suprafeței autorizate, un parametru mai relevant pentru identificarea evoluției numărului de locuințe care urmează să fie construite. Astfel, la nivel național au fost autorizați în februarie aproape 636.000 de metri pătrați utili, valoare în scădere cu 20% comparativ cu februarie 2023, dar în creștere cu 51% raportat la ianuarie 2024.
În mediul urban, autoritățile locale au autorizat în total aproape 335.000 de metri pătrați utili, în scădere cu 32% față de perioada similară a anului trecut și în creștere cu 57% comparativ cu ianuarie 2024.
În condițiile în care Bucureștiul este cea mai importantă piață imobiliară, scăderile înregistrate în continuare la capitolul autorizațiilor de construire au legătură în mare parte cu reducerea activității din Capitală în absența unui nou Plan Urbanistic General (PUG) și a anulării Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de către instanțele de judecată.
Potrivit datelor raportate de Banca Națională a României (BNR), moneda euro, folosită ca reper în aproape orice tranzacție imobiliară, a avut în luna martie o valoare medie de 4,9709 lei, în scădere cu 0,07% comparativ cu valoarea de 4,9748 lei din februarie 2024 și în creștere cu 0,9% comparativ cu valoarea medie de 4,9263 lei înregistrată în martie 2023.