Analize

Noutăți pe piața imobiliară din România în decembrie 2023

Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește platforma AgentExpert.

#1 Guvernul a publicat la jumătatea lunii decembrie Ordonanța de Urgență OUG 115/2023, prin care apar noutăți la impozitarea veniturilor obținute din chirii. Astfel, spre deosebire de 2023, începând din 1 ianuarie 2024 se aplică o cotă de cheltuieli forfetare de 20% din venitul brut obținut din chirii. Prin urmare, impozitul de 10% se aplică la venitul impozabil rămas după scăderea cheltuielilor forfetare. În practică, în urma acestei modificări, impozitul pe chirii este mai mic cu 20% comparativ cu cel aplicat în 2023. Pe de altă parte, persoanele fizice care oferă spre închiriere cel puțin 5 locuințe nu mai au posibilitatea de a-și deduce cheltuielile în sistem real, ci sunt nevoite să aplice cota de cheltuieli forfetare de 20%. (Just, Patru Pereți)

#2 O altă prevedere a OUG 115/2023 este că impozitul pentru o locuință închiriată de un proprietar persoană fizică unei persoane juridice va fi reținut la sursă, astfel că va fi plătit de persoana juridică. Modificarea a fost făcută cu unicul scop ca statul român să încaseze impozitul în anul curent, în condițiile în care persoanele fizice plătesc impozitul în anul următor celui în care au obținut veniturile. (Just)

#3 Închirierea locuințelor din clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI a fost interzisă, potrivit unei legi care a fost publicată în Monitorul Oficial și care a intrat în vigoare în 6 ianuarie 2024. În plus, contractele de închiriere aflate în derulare în astfel de clădiri încetează de drept în 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, adică în 5 februarie 2024. (Profit, Lege5)

#4 Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), utilizat de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele acordate după 1 mai 2019, a crescut nesemnificativ începând din 1 ianuarie 2024 la 5,97%, comparativ cu valoarea de 5,96% valabilă în intervalul 1 octombrie – 31 decembrie 2023. Noua valoare a indicelui IRCC va fi valabilă până în 31 martie. Între timp, valoarea indicelui ROBOR la 3 luni, utilizată pentru creditele acordate înainte de 1 mai 2019, a început luna ianuarie cu o valoare de 6,21%. (IRCC, ROBOR)

#5 Numărul locuințelor date în folosință în mediul urban a crescut cu aproape 4% în primele nouă luni ale anului 2023 comparativ cu perioada similară a anului 2022, la 30.863 de unități, potrivit unui raport publicat de Institutul Național de Statistică (INS). La nivel național, numărul de locuințe date în folosință a scăzut cu 5% la 49.993 de unități, ca urmare a unei scăderi cu 17% înregistrată în mediul rural. (INS)

#6 Dezvoltatorii imobiliari trebuie să-și modifice practicile actuale pentru ca locuințele pe care le construiesc să poată beneficia de cota redusă de TVA de 9%, ca urmare a faptului că Guvernul a modificat lista dotărilor minime necesare pentru a beneficia de cota redusă, potrivit reprezentanților NNDKP, un furnizor de servicii juridice. (Avocatnet)

#7 Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) va înființa cel târziu la 1 martie 2024 o rețea națională de 42 de ghișee unice de informare pentru consiliere pentru renovarea locuințelor și utilizarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producția de energie regenerabilă. Astfel, va exista un ghișeu unic la nivelul Primăriei Capitalei și a fiecărui Consiliu Județean. Înființarea acestor ghișee este o obligație asumată de statul român prin programul RePowerEU, care face parte din PNRR. (E-nergia)

#8 Reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) anticipează că în perioada următoare piața imobiliară rezidențială va continua să înregistreze o scădere atât din punct de vedere a cererii din partea cumpărătorilor, cât și din punct de vedere a ofertei de locuințe din partea dezvoltatorilor imobiliari. Informația apare în Raportul asupra stabilității financiare din decembrie 2023, care menționează ca argumente scăderea numărului de autorizații de construire cu 24% și creșterea costurilor de construcție pentru clădirile rezidențiale cu 15%. (Banca Națională a României)

#9 Managerii companiilor din construcții estimează că prețurile lucrărilor din construcții vor crește cu 30% pe parcursul următoarelor luni, potrivit unui sondaj realizat la sfârșitul lunii decembrie de către Institutul Național de Statistică (INS). În același timp, managerii anticipează scăderea conjucturală a numărului de salariați din construcții cu 10% ca urmare a sezonului rece, concomitent cu o scădere cu 21% a volumului de construcții din același motiv. (INS)

#10 Ineficiența energetică a clădirilor reprezintă una dintre cauzele majore ale sărăciei energetice, definită ca lipsa accesului la servicii energetice esențiale, potrivit unei analize realizată de Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE). Alte cauze sunt costurile ridicate cu energia şi veniturile reduse ale populației. (Economica)

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Analiza pieței imobiliare în septembrie 2024 – date proprii

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare din România în aprilie 2024 – date publice

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în martie 2024

Vezi analiza

Autorizațiile de construire pentru locuințe, în creștere ușoară la nivel național în 2024

Vezi analiza

Noutățile de pe piața imobiliară din România în octombrie 2023

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în august 2023

Vezi analiza