Noutăți

Noutăți pe piața imobiliară din România în aprilie 2024

Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește platforma AgentExpert.

 

#1 Primăria Capitalei a început demersurile pentru consolidarea a peste 150 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic cu fonduri obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență și din fonduri naționale. În plus, Primăria va începe evaluarea vizuală pentru peste 8.000 de clădiri, pentru ca experții să stabilească ce clădiri vor necesita de asemenea lucrări de consolidare. (Economica)

#2 Parlamentul României a redactat o lege care va permite crearea fondurilor de investiții imobiliare de tip REIT, la fel ca în Statele Unite și cele mai multe țări europene. Un astfel de fond care investește în proprietăți imobiliare va primi diverse scutiri de la plata impozitelor dacă respectă o serie de condiții, printre care listarea pe Bursa de Valori București și distribuirea a cel puțin 90% din profit sub formă de dividende. Pentru moment nu este clar când va fi supusă la vot noua lege. (Profit)

#3 Guvernul a amânat până în 30 septembrie legea prin care se aplică un impozit de 0,3% pentru locuințele cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei și mașinile cu o valoare de peste 375.000 lei. Decizia a fost luată pentru că autoritățile locale nu au informații cu privire la valoarea impozabilă a clădirilor și mașinilor, motiv pentru care acestea nu știu care sunt persoanele care datorează acest impozit. (Hotnews)

#4 Autoritățile au eliberat 3.037 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale la nivel național pe parcursul lunii martie 2024, în creștere cu 19% comparativ cu februarie 2024, dar în scădere cu 9% comparativ cu martie 2023, potrivit datelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică. La nivelul primelor trei luni ale anului, numărul autorizațiilor de construire eliberate a ajuns la 7.422, în scădere cu 7% comparativ cu primul trimestru al anului trecut. (Institutul Național de Statistică)

#5 Volumul lucrărilor de construcții pentru clădiri rezidențiale a înregistrat în luna februarie 2024 o scădere cu 30% comparativ cu luna februarie a anului trecut, potrivit datelor anunțate de Institutul Național de Statistică. Astfel, la nivelul primelor două luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere cu 41% pe segmentul clădirilor rezidențiale comparativ cu primele două luni din 2023. (Institutul Național de Statistică)

#6 Aproximativ 40% dintre locuințele noi din București sunt construite în zona de nord a orașului, în timp ce 60% dintre locuințele care urmează să fie livrate în București și zonele din împrejurimi vizează segment mass market, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță SVN România, care a luat în calcul marile proiecte de complexuri rezidențiale aflate în construcție. (Ziarul Financiar)

#7 Dezvoltatorul imobiliar Hercesa a început lucrările la cea de-a doua clădire a complexului rezidențial Stellaris Residencias de lângă stadionul Ghencea din București, care urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului 2025. În prezent, dezvoltatorul lucrează și la prima clădire, care urmează să fie finalizată în decembrie 2024 și în cazul căreia au fost deja vândute 80% dintre apartamente. (Constructiv)

#8 Dezvoltatorul imobiliar STC Partners a anunțat startul lucrărilor pentru a doua fază a complexului imobiliar Quartier Azuga din cartierul Tei al Bucureștiului. Această fază include 115 apartamente repartizate în trei corpuri de clădire și urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului 2025. (Ziarul Financiar)

#9 Hotelul Barrio din apropiere de Piața Unirii din București, a cărui construcție a început în 2014 și a fost între timp abandonată, a fost preluat de un alt dezvoltator care intenționează să-l transforme în complex de locuințe de lux. Proiectul prevede construcția a două corpuri de clădiri alipite cu 6 și, respectiv, 11 etaje. La finalizare, proiectul va avea 73 de locuințe. (Profit)

#10 Dezvoltatorul Prima Development din Oradea va construi un ansamblu rezidențial cu peste 2.000 de apartamente pe două terenuri cu o suprafață totală de 11 hectare situate pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești din nordul Bucureștiului. Proiectul va avea deschidere directă la Lacul Grivița. (Investing in Property)

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Recapitulare: cele mai importante noutăți imobiliare din MAI 2023

Vezi analiza

Proiect de lege final publicat – măsurile fiscale care s-ar aplica în piața imobiliară

Vezi analiza

Analiză Storia.ro – Cum au evoluat în luna iunie prețurile medii ale apartamentelor de vânzare din principalele orașe din țară

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în februarie 2024

Vezi analiza

Recapitulare: cele mai importante noutăți imobiliare din iulie 2023

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în iulie 2023 | AGENT EXPERT | Date Storia.ro & OLX Imobiliare

Vezi analiza