Analize

Analiza pieței imobiliare în noiembrie 2023 | Date proprii

Luna noiembrie 2023 a adus creșteri ale interesului populației pentru cumpărarea de apartamente comparativ cu luna similară a anului trecut, concomitent cu o scădere a interesului pentru închirierea de apartamente, arată datele agregate de pe platforma imobiliară Storia și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX. 

Pentru o evaluare cât mai realistă a evoluției pieței imobiliare din România, toate datele din acest material au ca puncte de referință luna similară a anului trecut și luna precedenta a acestui an. De exemplu, luna noiembrie 2022 a fost echivalată cu valoarea 1, iar o valoare de 1,2 pentru luna noiembrie 2023 simbolizează practic o creștere cu 20% în noiembrie 2023 comparativ cu noiembrie 2022. 

Vânzări de apartamente și case

Piața imobiliară din România a înregistrat în luna noiembrie a acestui an o creștere a interesului pentru cumpărarea de apartamente. Astfel, datele arată că numărul de afișări pentru anunțurile cu apartamente disponibile pentru vânzare a crescut cu 2% comparativ cu noiembrie 2022, în timp ce numărul de contactări directe a înregistrat o creștere cu 17% în același interval de timp. Cu alte cuvinte, potențialii cumpărători de apartamente sunt mai determinați să încheie o tranzacție. 

Comparativ cu luna octombrie 2023, numărul de afișări a înregistrat o creștere cu 9%, în timp ce numărul de contactări directe a scăzut cu 5%. În acest context, la nivelul primelor 11 luni ale acestui an, numărul de afișări a scăzut cu 11% comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2022, în timp ce numărul de contactări directe a scăzut cu 12%. 

Pe de altă parte, creșterea interesului pentru cumpărarea de apartamente vine simultan cu o scădere a interesului pentru achiziția de case. Astfel, numărul de afișări pentru casele disponibile la vânzare pe cele două platforme a înregistrat o scădere cu 15% comparativ cu noiembrie 2022, însă numărul de contactări directe a scăzut cu numai 4%. 

Pe de altă parte, dacă ne raportăm la luna octombrie 2023, numărul de afișări a rămas constant, în timp ce numărul de contactări directe a scăzut cu 17%, pentru ca la nivelul primelor 11 luni ale anului să se înregistreze scăderi de 14% pentru afișări și de 16% pentru contactările directe raportat la primele 11 luni ale anului trecut. 

Închirieri de apartamente și case

Între timp, situația este în mare parte diametral opusă pe segmentul închirierilor. Pe de o parte, numărul de afișări pentru apartamentele disponibile pentru închiriere a scăzut în noiembrie 2023 cu 10% comparativ cu noiembrie 2022, însă pe de altă parte numărul de contactări a rămas aproape la fel de mare, întrucât există o scădere cu numai 1%. 

Situația este asemănătoare și în cazul comparației cu luna octombrie 2023, întrucât numărul de afișări a scăzut cu 5%, iar numărul de contactări directe cu 16%. În acest context, în primele 11 luni ale anului există o scădere cu 6% a numărului de afișări, concomitent cu o creștere cu 4% a numărului de contactări directe. 

În schimb, interesul pentru închirierea de case a înregistrat creșteri puternice la ambii parametri. Numărul de afișări pentru anunțurile de închiriere de case a crescut cu 12% comparativ cu noiembrie 2022, în timp ce contactările directe au crescut într-un ritm mult mai accelerat, cu 39%. 

Cu mici excepții, această tendință este ușor de observat inclusiv comparativ cu octombrie 2023. Astfel, numărul de afișări a înregistrat în noiembrie 2023 o creștere cu 9% vs. octombrie 2023, însă numărul de contactări directe s-a redus cu 12%. În același timp, la nivelul primelor 11 luni ale anului există creșteri puternice comparativ cu ianuarie – noiembrie 2022: +7% pentru numărul de afișări și +25% pentru contactările directe. 

Vânzări de terenuri

Penultima lună a anului a adus și o scădere a interesului manifestat pentru achiziția de terenuri, aproape indiferent de perioada la care ne raportăm. De exemplu, numărul de afișări pentru anunțurile cu terenuri de vânzare a scăzut cu 12% comparativ cu noiembrie 2022, în timp ce numărul de contactări directe a înregistrat o scădere mai lentă, cu 10%. 

Totuși, numărul de afișări a crescut cu 1% comparativ cu octombrie 2023 și concomitent cu o scădere cu 10% a numărului de contactări directe, în timp ce pentru primele 11 luni ale anului există scăderi cu 10% și, respectiv, 16% pentru numărul de afișări și contactări directe. 

Închirieri de spații comerciale

Pentru segmentul de închirieri de spații comerciale, hale și birouri datele sunt agregate de pe platforma Storia și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX, iar în acest caz tendința generală este una pozitivă. Astfel, în noiembrie 2023 se observă o creștere cu 1% în cazul paginilor vizualizate și cu 62% a numărului de contactări directe comparativ cu noiembrie 2022.

Numărul de afișări a crescut cu 6% în noiembrie 2023 comparativ cu octombrie 2023, însă numărul de contactări directe a înregistrat o scădere cu 38%. De asemenea, la nivelul primelor 11 luni ale anului se înregistrează o creștere cu 11% a numărului de afișări și cu 35% a numărului de contactări directe. 

În ansamblu, numărul total de pagini vizualizate pentru toate categoriile a crescut în luna noiembrie cu 20% comparativ cu luna octombrie, în timp ce numărul total de contactări a înregistrat o creștere cu 5% în același interval de timp.

Concluzii

Datele pentru luna noiembrie 2023 indică în general o creștere a interesului pentru cumpărarea de apartamente, dar și o scădere a interesului pentru cumpărarea de case și închirierea de apartamente și case comparativ cu datele înregistrate în noiembrie 2022.

Parțial, această evoluție poate fi explicată prin schimbările legislative care vor intra în vigoare începând din 1 ianuarie 2024, în contextul în care una dintre cele mai importante noutăți este creșterea cotei reduse de TVA pentru locuințe noi de la 5% la 9%. 

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Noutăți pe piața imobiliară din România în martie 2024

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în noiembrie 2023

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în noiembrie 2023 | Date proprii

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în septembrie 2023 | AGENT EXPERT | Date Storia.ro & OLX Imobiliare

Vezi analiza

Recapitulare: cele mai importante noutăți imobiliare din IUNIE 2023

Vezi analiza

Evoluția pieței imobiliare – RAPORT iulie 2023 | Date ANCPI și INS | AGENT EXPERT

Vezi analiza