Analize

Analiza pieței imobiliare din România în octombrie 2024 – date publice

Numărul de tranzacții imobiliare a crescut cu aproape 8% în octombrie 2024 comparativ cu octombrie 2023, iar în primele 10 luni ale anului au avut loc cu 10% mai multe tranzacții comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

După două luni consecutive de scăderi, piața imobiliară din România a revenit pe creștere în luna octombrie din perspectiva numărului de tranzacții la nivel național, potrivit celui mai recent raport publicat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). 

Astfel, în luna octombrie au avut loc peste 17.700 de tranzacții imobiliare la nivel național, în creștere cu aproape 8% comparativ cu luna similară a anului trecut. 

Ca de obicei, București a asigurat aproximativ o treime din numărul total de tranzacții, iar Capitala a înregistrat o creștere cu aproape 2%, la aproape 5.000 de tranzacții. 

Dintre principalele județe ale țării, Iași s-a remarcat din nou printr-o creștere spectaculoasă. De data aceasta, în județul din Moldova au avut loc peste 1.200 de tranzacții, în creștere cu 80% comparativ cu octombrie 2023. De altfel, Iași a fost la numai câteva tranzacții să ocupe locul doi la nivel național, după București, în defavoarea județului Ilfov, chiar dacă și aici numărul de tranzacții a crescut mult peste media națională: +25%, la peste 1.200 de tranzacții. 

O creștere mult peste media națională a fost înregistrată și în Constanța, unde au avut loc aproape 1.000 de tranzacții imobiliare (+22%). 

În schimb, alte trei județe importante au raportat scăderi: Timiș (1.000 de tranzacții, în scădere cu 10%), Brașov (peste 900 de tranzacții, în scădere cu peste 18%) și Cluj (peste 900 de tranzacții, în scădere cu peste 4%). 

Piața imobiliară în primele 10 luni ale anului

Pe baza creșterii înregistrată în luna octombrie, piața imobiliară din România își păstrează creșterea cu 10% a numărului de tranzacții raportată pentru perioada scursă de la începutul anului. Astfel, datele ANCPI indică aproape 138.000 de tranzacții în perioada ianuarie – octombrie 2024, cu 10% mai multe comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

În București s-au înregistrat peste 41.000 de tranzacții, iar creșterea procentuală de 11% este mai mare decât media pieței. Între timp, în ciuda scăderii din octombrie, Timiș este în continuare pe locul doi la nivel național, cu peste 8.500 de tranzacții și o creștere cu aproape 5%. 

Iași a depășit de asemenea pragul de 8.000 de tranzacții în acest an după o creștere cu aproape 58% a numărului de tranzacții, iar creșteri cu două cifre au raportat și Ilfov (aproape 7.900 de tranzacții, în creștere cu 33%) sau Constanța (peste 7.300 de tranzacții, în creștere cu 13%). 

Dintre principalele 10 județe ale țării, Brașov este singurul în care se înregistrează o scădere a numărului de tranzacții: aproape 7.500 de tranzacții, în scădere cu 8%. Totuși, este important de menționat că scăderile din Brașov vin pe fondul unor creșteri semnificative raportate în cursul anului 2023, când acest județ a fost a doua piață imobiliară din România.

Numărul ipotecilor active continuă să crească

Datele ANCPI arată că numărul de ipoteci noi active continuă să crească într-un ritm mai alert decât creșterea numărului de tranzacții. 

Astfel, în luna octombrie au fost înregistrate aproape 8.600 de ipoteci active, în creștere cu aproape 13% comparativ cu luna octombrie 2023. Totuși, la fel ca și în luna anterioară, București se remarcă printr-o scădere cu 5% a numărului de ipoteci, la peste 2.600 de ipoteci. 

Pe de altă parte, doar București și Constanța (-6%) au raportat o scădere a numărului de ipoteci active în rândul principalelor județe. În rest, toate marile județe au înregistrat creșteri procentuale din două cifre, cu excepția județului Cluj (+4%). 

La nivelul primelor 10 luni ale anului, numărul de ipoteci active a crescut cu aproape 31%, la aproape 70.000, dintre care în București sunt peste 22.500, corespunzător unei creșteri cu 23%. Pe următoarele locuri se află județe precum Timiș (+30%) și Ilfov (+42%), în timp ce în județul Iași numărul de ipoteci active a crescut de peste două ori (+108%). 

Ca de obicei, este important de menționat că numărul de ipoteci active pe care îl raportează ANCPI în fiecare lună include și creditele ipotecare de refinanțare. ANCPI nu oferă o statistică separată pentru acestea din urmă, însă în ultimii ani numeroase persoane au ales să-și refinanțeze creditele ipotecare din cauza dobânzilor ridicate. 

În ședința din 8 noiembrie, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis să mențină dobânda de politică monetară la 6,5%, întrucât anticipează o creștere ușoară a inflației în ultimele luni ale anului și o fluctuație mare a inflației în prima jumătate a anului viitor. În acest context, este de așteptat ca dobânzile percepute de bănci pentru creditele ipotecare să rămână constante. 

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru creditele ipotecare acordate înainte de 1 mai 2019, este în prezent de 5,55%, valoare similară cu cea înregistrată pe tot parcursul lunii octombrie. Conform metodologiei de calcul, indicele IRCC, utilizat pentru creditele ipotecare acordate după 1 mai 2019, a crescut ușor de la 5,86% la 5,99% începând din 1 octombrie și are această valoare până în 31 decembrie. 

Autorizațiile de construire în primele nouă luni ale anului

Între timp, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat recent datele pentru autorizațiile de construire acordate pe parcursul lunii septembrie. 

Datele indică o creștere generală a numărului de autorizații de construire, indiferent de mediul de construcție. Astfel, în septembrie au fost acordate în total aproape 3.500 de autorizații la nivel național, în creștere cu 13% comparativ cu septembrie 2023. Dintre acestea, aproape 1.000 de autorizații au fost acordate în mediul urban (+9%), iar alte 2.500 de autorizații au revenit mediului rural (+15%). 

Creșterile se păstrează și dacă ne raportăm la primele nouă luni ale anului: peste 27.000 de autorizații la nivel național, cu 3% mai multe decât în perioada ianuarie – septembrie 2023. Între timp, în mediul urban s-au acordat aproape 8.200 de autorizații (+2%), iar în mediul rural aproape 3.500 de autorizații (+3%). 

Datele ANCPI scot în evidență și o creștere a suprafeței utile autorizate în luna septembrie. Mai exact, la nivel național au fost autorizați peste 694.000 de metri pătrați, în creștere cu aproape 11% raportat la septembrie 2023. De asemenea, se remarcă creșteri atât în mediul urban (256.000 de tranzacții, +0,5%), cât și în mediul rural (437.000 de metri pătrați utili, +18%).

Aceste creșteri au permis ca suprafața autorizată în mediul rural de la începutul anului și până în luna septembrie inclusiv să ajungă în teritoriu pozitiv (3,1 milioane de metri pătrați utili, +0,7%), însă în mediul urban există o scădere cu 10%, la 3 milioane de metri pătrați. Astfel, la nivel național, suprafața autorizată este în scădere cu aproape 5%, la 6,2 milioane de metri pătrați utili. 

Pe parcursul lunii septembrie, autoritățile locale au acordat autorizații pentru construirea a 5.800 de locuințe la nivel național, în creștere cu 17% comparativ cu septembrie 2023. Astfel, la nivelul primelor nouă luni ale anului, numărul de locuințe autorizate se apropie de 55.000. Totuși, ca urmare a scăderilor din prima parte a anului, numărul de locuințe autorizate în primele nouă luni ale anului este în scădere cu aproape 7% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

În primele nouă luni ale anului, cele mai multe locuințe au fost autorizate în județul Ilfov (6.200, în scădere cu aproape 13%), în timp ce București este pe locul doi cu aproape 6.100 de locuințe autorizate, corespunzător unei scăderi cu 28%. La mare distanță urmează județele Constanța (4.400 de locuințe, în scădere cu 13%) și Iași (4.000 de locuințe, în scădere cu 23%), iar Timiș completează top 5 cu peste 3.800 de locuințe și o creștere cu 1%. De altfel, Timiș este singurul județ din top 5 care a înregistrat o creștere a numărului de locuințe autorizate. 

 

Potrivit datelor raportate de Banca Națională a României (BNR), moneda euro folosită ca reper în aproape orice tranzacție imobiliară, a avut în luna octombrie o valoare medie de 4,9748 lei, în creștere cu 0,01% comparativ cu valoarea de 4,9743 lei din septembrie 2024 și cu 0,13% comparativ cu valoarea medie de 4,9682 lei înregistrată în octombrie 2023.

 

Scris de:

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.

Recomandările noastre

Analiza pieței imobiliare din România în noiembrie 2023 | Date publice

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în noiembrie 2023 | Date proprii

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în octombrie 2024

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în aprilie 2024 – date proprii

Vezi analiza

Noutăți pe piața imobiliară din România în decembrie 2024

Vezi analiza

Analiza pieței imobiliare în iulie 2023 | AGENT EXPERT | Date Storia.ro & OLX Imobiliare

Vezi analiza